BLIV MERE

Vil du være en nøgleperson i det danske sundhedsvæsen?

Uanset om du vil arbejde i ældreplejen, i psykiatrien eller på et hospital, bliver du som SOSU-assistent en vigtig person for de borgere og patienter, du møder i dit arbejde. Fordi du både arbejder med sygepleje, omsorg og kommunikation er du en gennemgående person i borgerens eller patientens forløb. Du varetager en stor del af den daglige sygepleje, du koordinerer deres forløb med læger og sygeplejersker, og holder deres pårørende orienteret og trygge gennem det hele.

Som SOSU-assistent kan du løse sygeplejeopgaver, dispensere medicin og arbejde med genoptræning og velfærdsteknologi. Fordi du skal koordinere borgeres eller patienters pleje med andre dele af sundhedsvæsnet, fylder kommunikation meget i din uddannelse. Din uddannelse foregår dels på skole og ude i oplæringen, som skifter mellem ældreplejen, psykiatrien og hospitalet.

PRØV MERE

Varighed af uddannelse

Alle vores uddannelser starter med et grundforløb.

Du starter på grundforløb 1, hvis:

  • Det er under 14 måneder siden, du gik ud af 9. eller 10. klasse

Du starter på grundforløb 2, hvis:

  • Det er mere end 14 måneder siden, du gik ud af 9. eller 10. klasse

Grundforløb 1 og grundforløb 2 varer hver 20 uger.

Hvis du allerede har en uddannelse til SOSU-hjælper, eller du har relevant erhvervserfaring eller fx studentereksamen, kan du få forkortet din uddannelse til social- og sundhedsassistent. Du skal have en samtale med vores vejledere for at finde ud af præcist hvor meget.

Når du har færdiggjort dit grundforløb, skal du på hovedforløbet. Det varer 2 år og 9 måneder og 3 uger. For at blive optaget på hovedforløbet skal du søge en elevplads i en kommune. Du får mere information om ansøgning til elevplads på grundforløb 2.

En uddannelse til SOSU-assistent er derfor delt op i:

Grundforløb 1 = 20 uger

Grundforløb 2= 20 uger

Hovedforløb = 2 år og 9 måneder og 3 uger

Ansøgningsfrist og opstart

Grundforløb 1

Opstart den 2. august 2023.

Vi vil gerne modtage din ansøgning senest fredag den 23. juni 2023. Hvis du har spørgsmål til optagelse eller brug for hjælp, kan du kontakte vores uddannelsesvejledning.

Se hvordan du ansøger her.

Grundforløb 2

Opstart den 2. august 2023.

Vi vil gerne modtage din ansøgning senest fredag den 23. juni 2023. Hvis du har spørgsmål til optagelse eller brug for hjælp, kan du kontakte vores uddannelsesvejledning.

Adgangskrav

GRUNDFORLØB

Du kan få plads på uddannelsens grundforløb, hvis du lever op til følgende adgangskrav:

Du har bestået folkeskolens afgangsprøve, eller tilsvarende uddannelse.

Det kan fx være:

  • Dansk og matematik på G-niveau
  • Danskuddannelse 3
  • Dansk som andetsprog. G- niveau
  • AVU G-niveau
  • FVU Matematik Trin 2
  • FVU Dansk Trin 4

Hvis du har taget en uddannelse, som svarer til FVU Matematik trin 2 i et andet land, skal du kunne dokumentere niveauet af din beståede uddannelse og kunne overføre det til danske niveauer.

Husk altid at sende os dokumentation for din uddannelse med de højeste beståede niveauer.

HOVEDFORLØB

For at få adgang til hovedforløbet, skal du have et gyldigt og bestået grundforløb 2. Har du afsluttet dit grundforløb 2 før januar 2016, skal du kontakte uddannelsesvejledningen for at finde ud af, om det matcher adgangskravene til hovedforløbet.

Grundforløb+

GF+ varer 10 uger og klæder dig grundigt på til din kommende erhvervsuddannelse inden for social- og sundhedsområdet. Undervisningen er tilrettelagt med virkelighedsnære øvelser. Det betyder, at du får kendskab til arbejdsområderne som velfærdsmedarbejder. Du får samtidig frisket matematik, dansk og samfundsfag op. Alt sammen forbereder det dig til grundforløb 2 og dit videre uddannelsesforløb.

Opstartsdato:

  • 24. oktober 2023

Læs mere om grundforløb+ her.

Oplæring

Når du uddanner dig til SOSU-assistent foregår størstedelen af din uddannelse i oplæring. Oplæringen begynder på hovedforløbet, hvor du bliver ansat som elev i en kommune. Du kan læse mere om ansøgning af elevplads på de enkelte kommuners hjemmesider.

Du kan se frem til en uddannelse, hvor en stor del af din læring foregår ude i virkeligheden, hvor du prøver teori og metoder af i stedet for kun at læse om dem. Ude i oplæringen får du en oplæringsvejleder, som hjælper og vejleder dig gennem dine oplæringsforløb. Oplæringen for SOSU-assistenter foregår typisk i ældreplejen, i psykiatrien og på et hospital, så du får afprøvet alle områder af din faglighed.

Husk at du får elevløn på dit hovedforløb – både når du er ude i oplæring og tilbage på skolen.

Er du over 25 år?

Hvis du er over 25 år, kan du få adgang til et uddannelsesspor særlig tilrettelagt for voksne. Du skal have bestået dansk og matematik med minimum karakteren 2 ved folkeskolens afgangsprøver eller ved lignende prøve.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kommer på en uddannelse særlig tilrettelagt for voksne, skal du kontakte vores uddannelsesvejledere.

Oplæring i udlandet

Drømmer du om at se, hvordan der arbejdes med mennesker rundt om i verdenen, så har vi god mulighed for at gøre din drøm til virkelighed. Med et oplæringsophold i udlandet kommer du hjem med en oplevelse for livet med masser af faglig og personlig udvikling.

Du kan læse mere om dine muligheder for at komme i oplæring i udlandet her: sosufyn.dk/udlandsophold/

SU og elevløn

På grundforløbene har du mulighed for at få SU, hvis du er over 18 år. Det præcise beløb afhænger af din alder, og om du bor ude eller hjemme hos dine forældre. Du kan læse mere om vilkår for SU her.

Videreuddannelse og jobmuligheder

Når du er færdiguddannet SOSU-assistent, kan du få job i ældrepleje, psykiatrien eller på plejehjem. Du vil opleve, at der er brug for dig på arbejdsmarkedet, og der er efterspørgsel på det, du kan.

Du har også adgang til mange spændende mellemlange videregående uddannelser som fx sygeplejerske, fysioterapeut eller jordemoder. Du vil opleve, at du på disse uddannelser har en klar fordel, når du kommer med en baggrund som SOSU-assistent.

Hvis du vil vide mere om dine muligheder for videreuddannelse, kan du kontakte vores vejledere, der kan hjælpe dig videre.

Du kan også tage kurser og efteruddannelser på Social- og Sundhedsskolen Fyns videreuddannelsesafdeling.

Bo på skolehjem

Som elev på Social- og Sundhedsskolen Fyn, kan du bo på skolehjem på Erhvervskollegiet i Odense. Udover at komme tættere på din uddannelse bliver du også en del af et socialt fællesskab og et aktivt miljø med mange gode fritidsfaciliteter eksempelvis: hjemmebiograf, fitnesslokale, klatrevæg og et fritidslokale med bordfodbold, billard og dart.

Tilbuddet om skolehjem udbydes i samarbejde med Syddansk Erhvervsskole. Du kan læse nærmere omkring økonomi og optagelsesregler her.

Din uddannelse ruster dig til at arbejde i ældreplejen, i psykiatrien eller på et hospital. Du kan også læse videre på mange spændende uddannelser som fx sygeplejerske eller fysioterapeut. Uanset hvad du vælger, får du som SOSU-assistent en afvekslende hverdag og mange spændende muligheder for job og videreuddannelse.

Hvis det er under 14 måneder siden, du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du kombinere uddannelsen til SOSU-assistent med en studentereksamen. Det hedder EUX Velfærd, og du kan læse mere om det her.

FIND
HVAD
DU
LEDER
EFTER

Search
Generic filters
Exact matches only