Dato: 18.09.2018

Den 25. oktober stiller Social- og Sundhedsskolen Fyn endnu en gang op til de regionale Skillsmesterskaber for SOSU-assistenter. Her er ambitionen klar: Social- og Sundhedsskolen Fyn skal vinde og gå videre til Danmarksmesterskabet.

For SOSU-assistenteleverne Michelle Petersen på 21 år, Stinna Scharfe på 22 år og Mathias Embarcher på 21 år er der ikke særlig lang tid til oktober. Især når der stadig er så meget, de skal repetere og øve. De skal repræsentere Social- og Sundhedsskolen Fyn til regionsmesterskaberne i Skills til oktober, og her går de efter guldet. En førsteplads kræver dog hårdt arbejde og ikke mindst masser af træning.

“Vi træner hver uge, og vi har jo et træningsprogram, vi skal igennem”, fortæller Michelle Petersen, og Stinna Scharfe supplerer: “Ja, vi skal jo have styr på en masse færdigheder og øve dem, så de sidder på rygraden. Vi skal fx have helt styr på stomi, for det er vi ret sikre på, bliver en del af casen.”

Alle har skills – også SOSU’er

Til mesterskaberne i Skills konkurrerer unge fra erhvervsuddannelser på deres talenter og færdigheder. Tømrerne kæmper om at bygge, konditorne kæmper om at bage osv. Og selvom det kan være svært at måle og veje SOSU-faglighed, er det ifølge de tre deltagere fuldt berettiget, at SOSU-faget også er med i Skills:

“I mine øjne er det vi gør også et håndværk. Man kan jo være lige så god til at yde pleje og omsorg, som andre fx er til at mure. Så der er klart noget faglig stolthed i det for mig, fortæller Mathias Embarcher og bliver suppleret af Michelle Petersen: “Ja, og det er også vigtigt, at flere får øjnene op for vores fag, og hvor høj fagligheden rent faktisk er”.

De tre elever har alle tre deres praktikpladser i Assens Kommune, og deres erfaringer fra deres praktikophold er uvurderlige for deres træning til Skillsmesterskaberne. Her skal SOSU-assistenteleverne nemlig demonstrere praktiske færdigheder i sygepleje, som fx at tage blodtryk, rense sår eller give injektioner. De skal dog også vise deres evner inden for kommunikation, omsorg og samspillet med borgerne. For at kunne vurdere på alle disse områder, får deltagerne en case baseret på virkelighedens udfordringer, som de skal arbejde med på en scene.

“Vi har fokus på at arbejdet med casen skal være så virkelighedstro som muligt. Vi har skuespillere, som spiller borgere, og de skal så udfordre eleverne”, fortæller underviser Berit Pedersen.

Skills som valgfag

På Social- og Sundhedsskolen Fyn har deltagelsen i Skills altid haft høj prioritet. Dygtige elever træner i mange timer og i alle de fagligheder, SOSU-assistenter skal beherske. Det har dog endnu ikke kastet den eftertragtede førsteplads af sig. Så i år er der andre boller på suppen!

“Vi har ændret den måde, vi sætter holdet på. Før holdt vi lokale mesterskaber på vores fire skoler, hvor vi så fandt et vinderpar. Det var en ressourcetung omgang, og vi fik ikke mulighed for at træne i det omfang, vi gerne ville. Så nu har vi som noget helt nyt sat Skills på skemaet”, fortæller underviser Berit Pedersen.

Det nye koncept går ud på, at eleverne selv melder sig til valgfag i Skills. Undervisningen foregår i simulationslokaler med højteknologiske dukker, og her øver eleverne sig i at tage blodtryk, rense sår, give injektioner og skifte kateter. Underviserne har her mulighed for at spotte de elever, som både har evnerne og lysten til at stille op til Skills. Og denne metode appellerer i høj grad til eleverne:

“Jeg valgte Skillsvalgfaget, fordi jeg rigtig gerne ville træne mere med simulation. Du lærer rigtig meget, når du øver dig på dukkerne, og man bliver mere sikker på sig selv og sin faglighed. Og så ser det rigtig godt ud på CV’et, at man har været med til Skills”, fortæller Mathias Embarcher, der bliver suppleret af Michelle Petersen: “Jeg lærer bare meget mere, når jeg får det i hænderne. Vi lærer jo en masse teori i skolen, men det er, når jeg får lov til at arbejde praktisk med tingene, at det giver bedst mening for mig. Og så er det bare sjovere end almindelig undervisning”.

Når spotlyset rammer

Kun to af eleverne skal på scenen til Skillsmesterskaberne. Det er Stinna Scharfe og Michelle Petersen, der skal repræsentere Social- og Sundhedsskolen Fyn, mens Mathias Embarcher står klar, hvis en af dem bliver forhindret i at deltage. Og selvom alle tre er stolte af at være udvalgt, er der da også en smule nervøsitet at spore:

“Der er jo lidt mange tilskuere, og det kan da godt gøre mig lidt nervøs”, siger Michelle Petersen og Stinna Scharfe indskyder: “Men jeg har altså hørt, at man hurtigt glemmer dem, når man først er i gang”.

Heldigvis er der stadig lidt tid endnu, inden eleverne skal stå på scenen til regionsmesterskabet i Horsens. Der er planlagt endnu mere træning og et enkelt kick off-arrangement i Brøndby for alle deltagerne i SOSU Skills.

Fakta om Skills-mesterskaberne

  • Årets regionale Skills-mesterskaber afholdes på Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens i Horsens den 25. oktober 2018.
  • DM i Skills afholdes 4-6. april 2019 i Næstved

For yderligere information kontaktes

Kommunikationsmedarbejder Mille Pilegaard: Tlf. 24995516 / mipi@sosufyn.dk

 

FIND
HVAD
DU
LEDER
EFTER

Search
Generic filters
Exact matches only