Dato: 07.09.2020

(Foto: Maria Fonfara)

Social- og Sundhedsskolen Fyn sætter fokus på ældre og seksualitet med billedserien “Elsk hele livet”

Underviser Susanne Jantzen og Annette Muldager fra Social- og Sundhedsskolen Fyn var hurtige på tasterne, da fotojournalist og –lærer Maria Fonfara skrev på Facebook, at hun søgte en skole at forære sin billedserie ”Elsk hele livet” til. Serien handler om ældre mennesker, seksualitet og kroppens forandring og viser i sin enkelthed de ældre menneskers intimitet i forskellige øjebliksbilleder.

– Det, som eleverne kan få ud af de her billeder, er mødet med virkeligheden. Der er ikke noget, som er gemt væk, der er ikke noget, som er skjult. Det er et menneske, du ser – med alt hvad det indebærer. Hele billedserien rummer alt fra glæde til sårbarhed. Billederne er et udtryk for en ærlighed. Der er eksempelvis et billede af et ældre ægtepar, hvor konen kysser ham på kinden, som er et klart udtryk for empati. Vores ideal omkring at være noget for andre giver så god mening her, fordi vi bliver inviteret med ind i øjeblikket, hvor et ægte mennesker med tanker og følelser bliver portrætteret, fortæller Susanne, som er underviser på uddannelsen til pædagogisk assistent.

ET REDSKAB I DEN PRAKSISNÆRE UNDERVISNING

Susanne har også tidligere brugt andre af Maria Fonfaras billedserier i sin undervisning. Fonfaras billeder kredser nemlig om helt grundlæggende emner, som har med SOSU-området at gøre. Og her er ”Elsk hele livet” ikke en undtagelse. Tværtimod.

– I forhold til undervisningen, kan serien bruges i forbindelse med hygiejne og til at vise respekt for de ældre, de møder. Billederne er med til at højne en faglig stolthed, som er så vigtig i mødet med mennesker, hvis liv synger på sidste vers. Her give dem den service, de har brug for med den empati, som vi kan nære til mennesker, som har levet et helt liv. Det er vigtigt at se mennesket og ikke kun at se opgaven som det vigtigste element. Mennesket først – og så det praktiske bagefter. Det er noget, som jeg håber, at billederne kan bidrage til. I Undervisningssammenhæng kan de bruges til at oplyse om etik og moral samt sympati i det arbejde man laver.

BILLEDER DER SIGER MERE EN TUSIND ORD

Stine er en af de elever, som Susanne har præsenteret ”Elsk hele livet” for i forbindelse med undervisningen på deres uddannelse til pædagogisk assistent. Til spørgsmålet om, hvorvidt billederne bidrager positivt og understøtter den praksisnære undervisning i endnu højere grad på skolen, udtaler Stine:

– Vi er en uddannelseinstitution, der rummer flere forskellige uddannelser såsom social- og sundhedsassistent og pædagogisk assistent. Fælles for os alle er, at vi skal ud at møde ældre mennesker. Billedserien er et godt eksempel på, hvordan vi bliver rustet til at forstå og leve os ind i de mange målgrupper, som vores arbejde indebærer. Vi får en større viden om den udvikling, som de ældre står overfor, og de behov man kan have som ældre. Seksualitet er ikke kun sex, men er lige så meget et behov for at mærke et nærvær.

EN GLAD GIVER

(Foto: Knud Mortensen)

At billedserien fremadrettet skal pryde Social- og Sundhedsskolen Fyns vægge på skolen i Odense kommer ikke kun elever og undervisere til gode. Det er heller ikke en tilfældighed, fortæller Fotograf og kunstner Maria Fonfara.

– Årsagen til at valget faldt på Social- og Sundshedsskolen Fyn skyldtes, at det kunne bruges i undervisningen, og at min egen proces ift. “Elsk hele livet” startede for 10 – 11 år siden med at snakke med social- og sundhedsassistenter og sygeplejesker omkring seksualitet. De gav udtryk for, at de dengang manglede indsigt i, hvordan de skulle håndtere de ældres seksualitet. På den måde gav det bare mening, at serien havnede hos Social- og Sundhedsskolen Fyn, hvor den forhåbentligt kan bidrage til at skabe forståelse og debat omkring emnet.

 

Fakta om Maria Fonfara og billedserien “Elsk hele livet”

  • Maria er født og opvokset i Faaborg og er uddannet fotojournalist fra dagbladet Politiken
  • “Elsk hele livet” er udgivet som bog i 2012,
  • Maria står også bag udgivelserne “Mens verden venter, “AAB – 100 år” og “Samtaler på Københavns værtshuse”
  • Hun har tidligere vundet årets pressefoto i år 2008 og 2013
  • Maria er bosat i Svendborg, hvor hun driver fotoskolen Kalejdoskop

FIND
HVAD
DU
LEDER
EFTER

Search
Generic filters
Exact matches only