Røgfri skoletid

Der er mange gode grunde til, at Social- og Sundhedsskolen Fyn insisterer på at være røgfri. Vi mener, at de vigtigste er, at:

  • alt for mange unge begynder at ryge på deres uddannelsesinstitution. Det vil vi tage medansvar for at forhindre.
  • vi uddanner til social- og sundhedssektoren, hvor der i dag som oftest stilles krav om, at medarbejderne er røgfri i arbejdstiden. Det skal man også lære at kunne under sin uddannelse hos os.

Røgfri skoletid indebærer, at alle medarbejdere, elever og kursister er røgfri gennem hele skole- og arbejdsdagen.

Det er ikke afgørende, om man fjerner sig fra matriklen. Pointen er, at man er røgfri i hele det tidsrum, hvor man er i skole, på arbejde eller i oplæring.

Bemærk, at ”røg” i denne sammenhæng dækker over alle nikotinholdige produkter, herunder snus.

Her er nogle af de muligheder, der kan hjælpe dig på vej mod en røgfri fremtid

Rygestopstilbud i din kommune

Der kan være forskellige andre tilbud i din kommune. Her har vi samlet en oversigt over kommunernes tilbud:

Nordfyns Kommune

Kerteminde Kommune

Assens Kommune

Nyborg Kommune

Svendborg Kommune

Faaborg-Midtfyn Kommune

Odense Kommune

Middelfart Kommune

Langeland Kommune

Ærø Kommune

Test din afhængighed og beregn dit forbrug

Dine chancer for at blive røgfri øges markant, hvis du er bevidst om, hvor motiveret du er for et rygestop. Overvejer du et rygestop? Undersøger du? Eller er du i gang?

Test din motivation

Dine chancer for at blive røgfri øges markant, hvis du tager imod den rette hjælp og samtidig er bevidst om omfanget af din afhængighed. For at få en ide om hvor afhængig du er, kan du prøve testen nedenfor.

Testen kan dog ikke stå alene – da man kan være ganske afhængig af selv få cigaretter. Selvom man ryger få cigaretter, er det ikke sikkert at små mængder af nikotinerstatning er nok til, at man kan blive uafhængig af sine cigaretter.

Det kan derfor være en fordel at kombinere brug af rygestopmedicin med rådgivning.

Test din afhængighed

Hvis et rygestop skal lykkes, er der brug for at ændre på nogle vaner, og man har også brug for nogle argumenter, der har betydning for en selv. Et blandt mange argumenter kan være at spare penge.

Beregn dit forbrug

Hjælpemidler

I forbindelse med rygestop, findes der forskellige hjælpemidler, som kan mindske kroppens abstinenssymptomer og gøre det lettere at holde op med at ryge. Nogle præparater kan du købe i håndkøb på apoteket, andre medicinske produkter fås på recept hos din læge.

Ønsker du hjælp til valg af produkter, kan du få rådgivning på apoteket eller af en rådgiver på Stoplininen.dk.

Stopforum

www.stopforum.dk kan du udveksle erfaringer med andre, der overvejer at holde op med at ryge, eller som allerede er stoppet.

Oplysning om kroppen

Sundhedsstyrelsen har lavet en rygestopguide, der indeholder

  • tips til, hvordan du forbereder rygestoppet.
  • hjælp, når du er stoppet.
  • råd om, hvordan du kan forblive røgfri.

Guiden kan være en hjælp til dit rygestop, uanset om du går på et rygestopkursus, eller du prøver at holde op med at ryge på egen hånd.

Du henter rygestopguiden her på SST.dk.

Spørg en rådgiver

Stoplinien tilbyder gratis telefonrådgivning, der tager udgangspunkt i det, du har brug for for at blive røgfri. Rådgiverne kan også hjælpe med tilmelding til rygestopkurser i hele landet.

Du kan ringe på tlf 80 31 31 31 eller sende en sms med teksten ”rygestop” på 1231, så ringer Stoplinien dig op. Det koster kun almindelig sms-takst.

Andre muligheder

Faktisk lykkes det kun for 4 % at droppe cigaretterne ved at tage en såkaldt kold tyrker, viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Det kan derfor være en fordel at kombinere brug af rygestopmedicin med en anden form for hjælp.

Der er bl.a. mulighed for rygestopkurser og telefonrådgivning. Du kan få mere information på stoplinien.dk

Der er mulighed for at downloade apps:

  • E-kvit app’en. E-kvit er en elektronisk hjælp til rygestop. Programmet skræddersyes til dig, så du får den hjælp, du har brug for, og du får den, når du har brug for den. Programmet indeholder videoer, lydfiler, e-mails, sms’er samt din egen internetside.
  •  XHALE er en anden app til dig, som vil teste din rygning eller ønsker at blive røgfri. XHALE er ligesom E-kvit fyldt med øvelser og film, med gode råd fra rygestoprådgivere, unge og XHALEs ambassadører. Så uanset om du vil starte et rygestop – eller bare vil blive klogere på din rygning, kan du bruge XHALE. Find mere information på www.XHALE.dk

Stoplinien.dk finder du på Facebook. Her finder du godt råd og gode videoer, hvor andre fortæller om deres erfaringer.

FIND
HVAD
DU
LEDER
EFTER

Search
Generic filters
Exact matches only